“Avrupa bankacılık sektöründeki dağılma riskleri artırıyor”
Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) görevden ayrılan Denetim Başkanı Andrea Enria, Avrupa bankacılık sektöründe parçalanma ve dağılma risklerinin arttığına dikkat çekti.
Enria, Avrupa’nın bankacılık sisteminin artan parçalanmasının, finansal kırılganlığı artıran ve herkesi daha yüksek maliyetlerle karşı karşıya bırakan bir “fay hattı” olduğu konusunda uyardı. Avrupa Merkez Bankası’nın Kontrol Lideri olarak beş yıl çalıştıktan sonra bu yılın sonunda istifa edecek olan Enria, Financial Times’a yaptığı açıklamada, en büyük “kişisel pişmanlığının” 20 üyeli Avro Bölgesi bankacılık piyasasının “ulusal hatlara göre giderek daha fazla parçalanması” olduğunu söyledi.
Enria, “Entegrasyon ve güvenlik ağı açısından kurumsal düzenlemelerimizde bu tür ulusal fay hatlarını hâlâ koruyoruz. Düzeltmemiz gereken asıl sorun bu.” dedi. Bu fay hattının “risk unsuru” oluşturduğunu belirten Enria, “Bankacılık birliğinin bir kısmını vuran bir şok yaşarsanız, bankacılık sektörü bir ülkedeki zararı başka bir ülkedeki karla karşılayarak şok emici olarak çalışamaz” dedi. “
Avrupa’daki bankalar, faiz oranlarındaki keskin artışı, kredi maliyetlerini artırdığı kadar hızlı bir şekilde mevduat sahiplerine yansıtmadıkları için eleştirildi. Kredi ve tasarruf oranları arasındaki fark, borç verenlerin karlarını artırdı ve İspanya ve İtalya gibi bazı ülkelerin sektöre beklenmedik vergiler uygulamasına yol açtı. Enria, bunun kısmen tek para bloğunda sınır ötesi rekabetin olmayışından kaynaklandığını söyledi.
“Daha fazla rekabet varsa, daha entegre bir pazarınız varsa, bu hem mevduat sahipleri hem de borçlular olmak üzere banka müşterileri için çok daha faydalı olacaktır” dedi. Avro Bölgesi kredi kuruluşları, aralarında Silikon Vadisi Bankası’nın da bulunduğu çok sayıda ABD kredi kuruluşunun çöküşü ve İsviçre’deki Credit Suisse’deki likidite krizinin bankayı rakip UBS’nin kollarına itmesiyle Mart ayında sektördeki çalkantıdan nispeten etkilenmedi.
Ancak Enria, şubedeki çalkantının “beni gerçekten korkuttuğunu” çünkü bir kriz durumunda “yatırımcıların bir bankanın hisse fiyatına karşı bahis oynayarak veya borç temerrüdüne karşı sigorta satın alarak bir sonraki zayıf halkaya yöneldiğini” söyledi. Bunun, kırılgan olarak görülen bankalardan mevduat çeken “şirket ve şirket saymanlarının davranışları üzerinde anında olumsuz bir etkisi” oldu.
Rusya faiz oranlarını yüzde 15’e çıkardı
Rusya merkez bankası enflasyonu frenlemek ve zayıf rubleyi desteklemek amacıyla faiz oranını yüzde 15’e çıkardı. Beklentilerin üzerinde gerçekleşen iki puanlık faiz artışı, borçlanma maliyetlerini üst üste dördüncü kez artırdı. Ülkenin merkez bankası olan Rusya Merkez Bankası, enflasyonu yüzde 4 hedefine döndürmeyi amaçladığı için Temmuz ayından bu yana faiz oranlarını yüzde 7,5 artırdı.
Buna Ağustos ayında rublenin dolar karşısında 100 seviyesinin üzerine çıkması ve Kremlin’in daha sıkı para politikası çağrısı yapması nedeniyle planlanmayan bir acil zam da dahildir. Açıklamada, “Mevcut enflasyonist baskılar Rusya Merkez Bankası’nın beklentilerinin oldukça üzerinde bir seviyeye yükseldi” dedi.